Sisällissodan päättymisen muistomerkki
7.9. Nyt, 95 vuotta myöhemmin me saamme elää Suomessa, jossa historia ei enää määrää, kuka saa leikkiä kenen kanssa.Arvoisa juhlaväki,
Suomen sisällissota, kansalaissota, vapaussota, punakapina, luokkasota, vuoden 1918 tapahtumat … ne repivät Suomen ja suomalaiset niin hajalle, ettei edes sodan nimestä ole lähes sadan vuoden kuluessa päästy yksimielisyyteen.
Käytän nyt nimeä Suomen sisällissota, ja pyydän jo etukäteen anteeksi, jos se loukkaa jonkun tunteita. Sellaista nimitystä vuoden 1918 tapahtumille ei kuitenkaan ole, ettei se loukkaisi kenenkään tunteita.
Sillä sisällissodan kauhut kaikuvat sukupolvien päähän.
Vielä minun lapsuudessani tiedettiin tarkkaan, kummalla puolella kenenkin isoisovanhemmat olivat olleet. Se määräsi, kenen kanssa lapset saivat leikkiä, ja nuoret seurustella.
# # #
Suomen sisällissodan poikkeuksellisen julmuuden ymmärtää vasta kun sitä vertaa muihin sisällissotiin.
Esimerkiksi, me olemme saaneet seurata uutisista Syyrian sisällissodan kauhuja jo yli kahden vuoden ajan.
Erityisen raakana ja väkivaltaisena pidetyssä konfliktissa on menehtynyt tähän mennessä jo yli 100.000 syyrialaista, lähes puoli prosenttia Syyrian väestöstä.
Suomen sisällissodan varsinaiset taistelut kestivät vain vajaat neljä kuukautta, mutta lopulta suomalaisista menehtyi Syyriaan verrattuna yli kaksinkertainen osuus ... kokonainen prosentti Suomen väestöstä.
… ja suomalaisten lisäksi sodassa kaatui tai teloitettiin lähes 3000 ulkomaalaista sotilasta.
Suomen sisällissodan julmuutta kuvaa armottomimmin ehkä se, että sodan runsaasta 32.000 uhrista vain vajaa kolmannes kuoli taistelukentällä. Loput teloitettiin, tai he menehtyivät vankileireillä.
Korkean kuolleisuuden vuoksi moni kutsuukin Suomen vankileirejä Euroopan ensimmäisiksi keskitysleireiksi.
# # #
Silti, harva, jos mikään paikka Suomessa ansaitsee muistomerkin niin kuin Ahvenkoski, paikka, jossa varsinaisen sodan viimeiset laukaukset ammuttiin.
Sodille ja sotien uhreille on pystytetty muistomerkkejä kautta historian. Myös Suomen sisällissodan muistoa vaalii monta paasia.
Mutta yksikään niistä ei ole kunnioittanut sodan päättymistä, muistanut sodan viimeistä laukausta ... kaikkien sitä edeltäneiden vuoksi.
Vaikka … eiväthän sodan kauhut tietenkään koskaan lopu sodan päättymiseen. Sen suomalaiset tietävät ehkä paremmin kuin mikään muu kansakunta. Sisällissota jätti jälkeensä 13.500 leskeä ja yli 14.000 orpoa.
Taisteluiden päättyminen oli kuitenkin lopun alku, kansakunnan toipumisen alku.
# # #
Suomen historian todellinen ihme on se, että kaiken koetun jälkeen, vain 20 vuotta myöhemmin, kahden erittäin vaikean vuosikymmenen jälkeen, suomalaiset pystyivät kaikista erimielisyyksistään ja katkeruudestaan … vihastaan … huolimatta yhdistämään voimansa ja puolustamaan yhteisen Suomen itsenäisyyttä …
ja vielä senkin koettelemuksen jälkeen suomalaiset pystyivät yhdessä rakentamaan sen Suomen, josta meidän sukupolvemme saa nykyään olla ylpeä.
Toki välillä riidellen mutta silti … yhdessä.
Ja nyt … 95 vuotta myöhemmin me saamme elää Suomessa, jossa historia ei enää määrää, kuka saa leikkiä kenen kanssa.
Ja juuri siksi … Suomen historia antaa myös toivoa monelle kansakunnalle.
Eri puolilla maailmaa, monet kansakunnat ovat nyt samassa tilanteessa kuin Suomi vuonna 1918, tai 20-luvulla.
Aseellinen konflikti voi olla ohi, kuten Pohjois-Irlannissa, Libyassa tai Perussa, mutta viha kytee edelleen.
Belfastilainen ystäväni vammautui runsas vuosi sitten lopuksi ikäänsä, kun eksyi illalla väärään kaupunginosaan.
Suomen esimerkki kuitenkin todistaa, että yhteistyö … kunnioitus ja viimein myös sovinto ja luottamus … on mahdollista yli vanhojen rintamalinjojen.
Se on se perintö … ja opetus, jota me suomalaiset emme saa unohtaa kun kohtaamme yhdessä uusia haasteita.
Kansakunnan repiminen hajalle on paljon helpompaa kuin sen kokoaminen uudelleen.
# # #
Hyvät kuulijat,
Tie sovintoon ja keskinäiseen luottamukseen on pitkä ja vaikea.
Mutta … ennen sitä tarvitaan rauha. Se viimeinen laukaus.
Ja sitä me olemme täällä tänään muistamassa.
… Rauhaa.
¤ ¤ ¤
Muistomerkin sijaintipaikka.