Espoon Vihreiden kuntavaaliohjelma 2025
Vihreä Espoo on koti, jossa on hyvä elää ja kasvaa
Vihreät tekevät töitä tulevaisuuteen katsovan Espoon puolesta. Viime vuosina olemme puolustaneet varhaiskasvatuksen ja opetuksen laatua, suojelleet lähimetsiä ja rantoja, puolustaneet toimivaa joukkoliikennettä sekä rakentaneet parempia pyöräteitä ja kohtuuhintaista asumista. Aiomme jatkaa työtä luonnonläheisen, tasa-arvoisen ja ilmastokestävän kaupungin puolesta.
Vihreät haluaa vastata Espoon keskeisiin haasteisiin, jotka liittyvät koulutukseen, ilmastoon ja asumiseen. Espoo kasvaa nopeasti, ja samalla koulutuksen ja kasvatuksen järjestämiseen kohdistuu yhä suurempia paineita. Tilojen riittävyys, ryhmäkokojen hallinta ja henkilöstön jaksaminen ovat haasteita, jotka on ratkaistava, jotta voimme taata kaikille lapsille ja nuorille tasa-arvoiset oppimismahdollisuudet. Kouluväkivalta ja kiusaaminen vaativat tiukkoja toimia, jotta kouluympäristöt pysyvät turvallisina ja oppilaat voivat keskittyä opiskeluun ilman pelkoa. Samalla meidän on puututtava määrätietoisesti rasismiin ja syrjintään. Tavoitteenamme on Espoo, jossa jokaisella nuorella on mahdollisuus saada laadukasta opetusta ja tukea omalla oppimispolullaan.
Ilmastokriisi ja luontokato vaativat Espoolta välittömiä ja konkreettisia toimia. Kaupungin kasvaessa meidän on turvattava lähimetsien, vesistöjen ja viheryhteyksien säilyminen. Espoo on sitoutunut hiilineutraaliuden saavuttamiseen vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää kunnianhimoisia ilmastotoimia ja rohkeita päätöksiä energiatehokkuuden ja kiertotalouden edistämiseksi. Samalla meidän on pidettävä huolta siitä, että luonto on jatkossakin helposti saavutettavissa ja että kaupunkimme viheralueet pysyvät elinvoimaisina.
Kaupungin kehittyessä ja rakentuessa on otettava huomioon myös ilmastonmuutokseen sopeutuminen. Kaupungissa tulee olla puustoa ja kasvillisuutta, jotka auttavat huleveden hallinnassa ja kaupunkitulvien ehkäisemisessä sekä suojaavat helteiltä. Viherrakenteiden, kuten hulevesialtaiden, purojen ja uomien sekä kosteikkojen kunnossapidosta tulee myös huolehtia.
Asumisen ja liikkumisen haasteet vaativat Espoolta ennakoivaa ja kestävää suunnittelua. Kaupungin nopea kasvu luo paineita asuntojen saatavuudelle ja liikennejärjestelmille. Espoon on varmistettava, että kohtuuhintaisia asuntoja rakennetaan erityisesti hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle ja että asuinalueet säilyvät viihtyisinä ja turvallisina. Joukkoliikenteen kehittäminen, pyöräily- ja kävelyreittien parantaminen sekä kaupunkikeskusten elävöittäminen ovat avainasemassa, jotta Espoo pysyy houkuttelevana ja toimivana kaupunkina kaikille asukkaille. Haluamme rakentaa Espoota, jossa liikkuminen on sujuvaa ja jossa jokaisella on mahdollisuus asua viihtyisässä ja kestävässä ympäristössä.
Vihreä Espoo on koti,
-
Espoolaiset arvostavat tutkitusti kotikaupunkinsa luonnonläheisyyttä. Olemme pitäneet lähimetsien puolta ja haluamme, että jatkossakin jokaisella espoolaisella on lyhyt matka luontoon. Koulujen ja päiväkotien lähimetsät ovat tärkeitä oppimisen ja virkistymisen paikkoja. Rantaraitti, saaristo sekä lukuisat järvet ja joet ovat Espoon helmiä. Pidetään huolta siitä, että vedet säilyvät puhtaina ja vesiluonto rikkaana myös tuleville sukupolville.
Haluamme säilyttää monimuotoisen luonnon osana kaupunkia, torjua luontokatoa ja turvata toimivat viheryhteydet saaristosta Nuuksion metsiin. Puolustamme Espoon keskuspuistoa, jonka merkitys korostuu kaupungin kasvaessa. Haluamme lisätä kaupunkialueiden vehreyttä, mikä lisää viihtyvyyttä sekä auttaa meitä sopeutumaan kuumenevaan ilmastoon ja kasvaviin sademääriin.
Suurilla kaupungeilla on tärkeä rooli ilmastopäästöjen vähentämisessä. Vihreiden pitkäjänteisen työn ansiosta Espoo on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja ottanut vuonna 2024 käyttöön ilmastotiekartan, jonka toimeenpano on ensi vaalikaudella tärkeimpiä tavoitteitamme. Vihreä kaupunki tukee erilaisia kiertotalousratkaisuja ja luo mahdollisuuksia toimijoille, jotka haluavat kehittää uusia keinoja energian ja materiaalien säästäväiseen käyttöön.
Tavoitteemme:
Vahvistetaan luonnon monimuotoisuutta Espoossa. Säilytetään asukkaille ja luonnolle tärkeät viheralueet ja toimivat yhteydet niiden välillä. Lisätään niittyjen määrää kaupungissa. Hoidetaan kaupungin omia metsiä luontoarvoja parantaen. Lisätään arvokkaiden luontokohteiden suojelua ja luonnonsuojelualueiden määrää.
Panostetaan virtavesien, järvien ja rannikkovesien tilan parantamiseen.
Laajennetaan Espoon keskuspuistoa osana käynnissä olevaa yleiskaava 2060 -työtä turvaten siihen nykyään toiminnallisesti kuuluvat metsäalueet
Lisätään Espoon saariston ja rantaraitin virkistysmahdollisuuksia luontoarvot turvaten.
Varmistetaan, että Espoo saavuttaa tavoitteensa olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.
Vähennetään liikenteen päästöjä tukemalla laadukasta ja kattavaa joukkoliikennettä ja vähäpäästöisiä liikennemuotoja.
Kaupunkia rakennetaan energiatehokkaasti ja lisätään uusiutuvan energian käyttöä.
Kaikkien kaupungin hankintojen on oltava vähäpäästöisiä ja materiaalia säästäviä.
Edistetään niin rakentamisen kuin arjenkin kiertotaloutta. Kaupungin tulee näyttää esimerkkiä ja järjestää asianmukainen lajittelu omissa kiinteistöissään.
Kannustetaan ja tuetaan asukkaita, taloyhtiöitä ja espoolaisia yrityksiä energian säästössä, kestävässä kulutuksessa ja jätteen vähentämisessä. Tehdään kierrätys helpoksi ja lisätään energianeuvontaa.
Puolitetaan lihan ja maitotuotteiden käyttö vuoteen 2030 mennessä sekä edistetään kestäviä ja terveellisiä ruokavalintoja kaupungin ateriapalveluissa.
Istutetaan kaupunkiympäristöön 50 000 uutta puuta Espooseen ensi vaalikaudella viilentämään kaupunkia, lisäämään viihtyisyyttä ja tukemaan hulevesien hallintaa
Panostetaan vieraskasvien torjuntaan.
-
Description tLaadukas varhaiskasvatus ja koulutus luovat perustan lasten ja nuorten elämälle. Haluamme, että jokainen lapsi voi hyvin ja saa tukea oman oppimispolkunsa rakentamiseen. Nuorten hyvinvointiin on panostettava ja kouluväkivaltaan ja kiusaamiseen on puututtava viipymättä.
Jokaisella espoolaisella lapsella ja nuorella tulee olla asuinalueestaan ja lähtökohdistaan riippumatta mahdollisuus yhdenvertaiseen oppimiseen turvallisessa ja viihtyisässä koulussa hyvien opettajien kanssa. Panostamme henkilöstön pysyvyyteen, mikä luo turvallista kasvu- ja kouluympäristöä.
Jokainen nuori löytää Espoossa itselleen mieluisan ja maksuttoman toisen asteen opiskelupaikan. Haluamme, että Espoossa toisen asteen opetus on korkeatasoista valitsipa nuori lukion tai ammatillisen koulutuksen. Alati muuttuvat työmarkkinat lisäävät myös aikuiskoulutuksen tarvetta.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnista ei tingitä. Lapsiperheköyhyyttä torjutaan kaikin keinoin. Tukea lasten, nuorten ja perheiden jaksamiseen ja erilaisiin elämäntilanteisiin on saatavilla matalalla kynnyksellä päiväkodeissa ja oppilaitoksissa. Tuetaan heikossa asemassa olevia perheitä riittävillä ennaltaehkäisevillä palveluilla.
Tavoitteemme:
Varmistetaan kaikille lapsille ja nuorille riittävät, toimivat ja turvalliset päiväkoti- ja koulutilat kaupungin kasvaessa.
Varmistetaan koulujen ja päiväkotien pienet ryhmäkoot. Turvataan avustajaresurssit sekä erityisen tuen, tehostetun tuen ja yhteisöllisen oppilashuollon resurssit, jotta tukea tarvitsevien lasten yksilölliset tarpeet voidaan huomioida ja opetuksen laatu varmistaa.
Pidetään huoli, että päiväkodit ja alakoulut ovat mahdollisimman lähellä koteja, jotta perheiden arki sujuu. Jokaisen koulumatkan on oltava turvallinen. Espooseen mahtuu myös pieniä lähikouluja.
Varmistetaan ammattitaitoisen henkilöstön riittävä määrä kouluissa ja päiväkodeissa sekä henkilöstön työhyvinvointi ja jaksaminen. Tarjotaan niin sijaisille kuin vakituiselle henkilöstölle kilpailukykyinen palkka ja reilut työehdot.
Kohdennetaan enemmän tukea niille kouluille, jotka sitä erityisesti tarvitsevat, jotta koulujen välille ei synny laatu- tai hyvinvointieroja.
Järjestetään laadukasta iltapäivähoitoa eka- ja tokaluokkalaisille ja koulujen kerhotoimintaa yhteistyössä kumppanien kanssa.
Turvataan asukaspuistojen toiminta ja kehitetään palvelua tarjoamalla puistolounaita lapsille kesäisin.
Tarjotaan nuorille mielenterveyden ensiapukurssit ja työntekijöille työkaluja mielenterveysongelmien kohtaamiseen, jotta etenkin nuorten mielenterveyshaasteisiin osataan puuttua ajoissa.
Varmistetaan varhaiskasvatusta tekevien sekä opettajien ja koulunkäynninohjaajien osaaminen lasten tunne- ja kaveritaitojen opettamisessa ja ohjaamisessa.
Ennaltaehkäistään syrjäytymistä etsivän nuorisotyön sekä Vamos Espoon kaltaisilla palveluilla. Tartutaan koulupudokkuuden syihin ja vahvistetaan moniammatillista yhteistyötä.
Parannetaan lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon niin kouluissa kuin kaupunkitasollakin.
Ohjataan oppilaat S2-opetukseen todellisen tarpeen, ei taustan perusteella.ext goes here
-
Espooseen muuttaa vuosittain tuhansia uusia asukkaita, jotka tarvitsevat koteja, työpaikkoja ja palveluita. Vastataan asuntojen kysyntään kehittämällä raiteiden varrelle viihtyisää kaupunkia, jossa liikkuminen on sujuvaa, kaupunkikulttuuri kukoistaa ja palvelut ja työpaikat löytyvät läheltä. Samalla vahvistetaan kaikkien espoolaisten asuinalueiden omaleimaisuutta ja viihtyisyyttä. Vihreässä Espoossa eri aikakausien kerrostumat näkyvät ja ympäristö houkuttelee kävelemään, pyöräilemään ja käyttämään joukkoliikennettä.
Kestävässä kaupungissa kaikilla asuinalueilla asuu erilaisia ihmisiä ja jokaiselle löytyy koti. Varmistetaan, että kohtuuhintaisia asuntoja rakennetaan erityisesti hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle.
Lisätään lähiöiden viihtyisyyttä. Edistetään taloyhtiöiden peruskorjauksia ja lähiöiden täydennysrakentamista yhteistyössä asukkaiden kanssa, viihtyisyyttä vaalien. Näin huolehditaan, että palvelut lähiostareilla ja kivijalkatiloissa säilyvät.
Vihreässä kaupungissa joukkoliikenne on toimivaa ja edullista ja vaihdot eri liikennemuotojen välillä sujuvat näppärästi. Kaupunkikeskusten välillä tarvitaan hyvät yhteydet. Vihreiden sinnikkäästi edistämät jo valmistunut Raidejokeri sekä rakenteilla oleva kaupunkiradan jatko Leppävaarasta Kauklahteen tarjoavat sujuvampaa liikkumista yhä useammalle. Seuraavaksi haluamme parantaa Espoon poikittaisia raideliikenneyhteyksiä. Tavoitteemme:
Rakennetaan kestävää ja viihtyisää kaupunkia, jossa kaupat ja palvelut sijoitetaan sinne minne ihmisetkin. Suositaan kivijalkakauppoja ja toreja, jotka elävöittävät katutilaa ja ovat helposti saavutettavissa.
Lisätään lähipuistoja ja leikkipaikkoja. Tehdään myös kaupunkikeskustoista vehreitä ja viihtyisiä esimerkiksi katupuiden, istutusten ja viherkattojen avulla.
Varmistetaan, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja rakennetaan riittävästi, jotta kaikilla olisi varaa asua Espoossa. Vähennetään pakollisten ja kalliiden autopaikkojen määrää erityisesti joukkoliikenteen solmukohdissa.
Torjutaan asunnottomuutta muun muassa tuetun asumisen avulla.
Lisätään perheasuntojen rakentamista kerrostaloalueilla.
Varmistetaan riittävä opiskelija-asuntojen määrä erityisesti korkeakoulujen läheisyydessä ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä oppilaitoksista.
Parannetaan joukkoliikenteen palvelutasoa, esteettömyyttä ja pidetään lippujen hinnat kohtuullisina. Haluamme tehdä joukkoliikenteen valinnan entistä houkuttelevammaksi useammalle.
Rakennetaan pikaraitiotie Matinkylästä Suurpellon kautta Leppävaaraan sekä edistetään tiederatikkaa Otaniemestä Pasilan kautta Myllypuroon
Tehdään Espoosta edistyksellinen pyöräilykaupunki. Rakennetaan laadukkaita pyöräreittejä ja pyöräparkkeja sekä parannetaan pyöräilyreittien talvikunnossapitoa. Tuodaan kaupunkipyörät kaikkiin kaupunkikeskustoihin ja mahdollistetaan niiden käyttö ympäri vuoden.
Lisätään puurakentamista julkisissa rakennuksissa ja asuntorakentamisessa.
Lisätään taidetta julkisessa rakentamisessa ja katutilassa.
Turvataan vanhojen, arvokkaiden rakennusten säilyminen. Varmistetaan Träskändan kartanon ja Karhusaaren huvilan kunnostaminen kuntalaisille avoimeen käyttöön.
Kaupunkitila ja rakennukset tehdään esteettömiksi ja helposti saavutettaviksi.
Velvoitteita rakentajille laadukkaamman ympäristön toteuttamiseksi ja kaupunginosien ominaispiirteiden kunnioittamiseksi
-
Espoo kasvaa voimakkaasti, ja uusille asukkaille on rakennettava kouluja, päiväkoteja, katuja, joukkoliikennettä ja asuntoja. Kova investointitahti yhdistettynä päätökseen olla nostamatta kunnallisveroa on johtanut kaupungin voimakkaaseen velkaantumiseen. Vihreässä Espoossa velkaantumista hillitään vastuullisesti siten, että asukkaille tärkeät palvelut voidaan turvata. Tärkeää on kasvattaa kaupungin verotuloja rakentamalla Espoosta hyvä paikka kaikille tehdä töitä ja yrittää. Kuntaveron nostaminen voi olla myös yksi keino tasapainottaa taloutta.
Vihreän Espoon elinvoimaisuus syntyy vireästä ja monipuolisesta yritystoiminnasta sekä tiiviistä yhteistyöstä korkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten kanssa. Kaupunki voi ostopäätöksillään edistää puhtaan teknologian ja kiertotalouden ratkaisuja, jotka voivat samalla toimia espoolaisyritysten referensseinä ja käyntikortteina maailmalla.
Kulttuurin ja elinkeinoelämän yhteistyöllä luodaan Espoosta houkutteleva kotipaikka myös kansainvälisille asiantuntijoille ja toimijoille. Vilkas kaupunkikulttuuri luo mahdollisuuksia palveluelinkeinoille, kuten majoituspalveluille, ravintoloille ja kahviloille.
Kaupungin hankintojen tulee olla vastuullisia ja kilpailutukset on tehtävä avoimesti ja reilusti. Julkisilla hankinnoilla on helpotettava myös pienten yritysten pääsyä markkinoille.
Työllisyyspalveluissa on panostettava asukkaan tarpeista lähtevään henkilökohtaiseen tukeen, jotta löydetään vaikuttavimmat tavat parantaa espoolaisten mahdollisuuksia työllistyä. Tuetaan yrittäjyyttä ja hyödynnetään myös maahanmuuttajien osaaminen.
Tavoitteemme:
Helpotetaan lupakäytäntöjä, jotta yritystoiminnan käynnistäminen ei kaadu turhaan byrokratiaan. Tuetaan yrityshautomoita ja -kiihdyttämöitä.
Tuetaan espoolaisten yritysten, kulttuuritoimijoiden ja liikuntaseurojen toimintaedellytyksiä.
Vahvistetaan kaupungin hankintaosaamista ja edistetään innovatiivisia ja vastuullisia julkisia hankintoja.
Tarjotaan nuorille enemmän kesätyöpaikkoja ja kesäseteleitä.
Käytetään kaupungin suurissa palvelu- ja urakkahankinnoissa työllistämisehtoa, joka velvoittaa tarjouskilpailun voittaneen yrityksen työllistämään heikossa työmarkkina-asemassa olevia.
Edistetään kiertotaloutta yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.
Varmistetaan tasa-arvoinen rekrytointi hyödyntämällä anonyymiä rekrytointia. Vahvistetaan rekrytoijien koulutusta monimuotoisuudesta ja tiedostamattomista ennakkoluuloista.
Huolehditaan esimiesten johtamisosaamisen kehittämisestä sekä ylläpitämisestä.
Kehitetään TE25-uudistuksen myötä moniammatillista yhteistyötä työttömien auttamiseksi työelämään. Kaupunki ottaa aktiivisen roolin yhteistyöverkoston rakentamisessa muun muassa yritysten, oppilaitosten ja hyvinvointialueen kanssa.
Parannetaan maahanmuuttajataustaisten espoolaisten mahdollisuuksia päästä kiinni opintoihin ja työelämään.
Digitalisaatiota ja äly-ratkaisuja hyödyntämällä etsitään keinoja tuottaa kaupungin palveluja entistä fiksummin, vaikuttavammin ja taloudellisemmin. Hyvin toteutettuna muutos näkyy asukkaille entistä saavutettavampina palveluina.
Espoon sijoitusstrategian on perustuttava kestävän kehityksen periaatteisiin.
Lisätään kansainvälisiä päiväkoteja ja kouluja kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi.
-
Item descEspoossa jokaisella on mahdollisuus elää omannäköistään elämää. Vihreille yhdenvertaisuus, hyvinvointi ja kulttuuri ovat keskeisiä arvoja ja vihreässä Espoossa asukkaiden moninaisuus nähdään vahvuutena. Kaupungin palveluiden ja päätöksenteon tulee heijastaa tätä moninaisuutta. Tarjoamalla tukea, osallisuutta ja saavutettavuutta kaikille, luomme yhteisön, jossa jokainen voi tuntea kuuluvansa osaksi kaupunkia ja kokea itsensä arvostetuksi.
Hallituksen lyhytnäköinen politiikka ja leikkaukset kohdistuvat epäoikeudenmukaisesti heikoimmassa asemassa oleviin, sekä kuihduttavat monia kuntalaisille tärkeitä palveluita. Tämä luo paineen Espoolle turvata kuntalaisille tärkeät palvelut ja yhteisölliset tulee turvata kuntalaisten hyvinvointi hallituksen leikkauksilta
Erilaiset harrastusmahdollisuudet ovat kaikkien saatavilla. Työväenopisto tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia jokaiselle kehittää itseään. Harrastus- ja liikuntatiloja löytyy eri puolilta kaupunkia hyvien joukkoliikenneyhteyksien ääreltä. Liikunnan ja kulttuurin harrastamisen tulee olla kohtuuhintaista. Vihreässä Espoossa tuetaan järjestöjä ja asukaslähtöistä toimintaa.
Hallituksen leikkaukset kohdistavat suurta painetta kulttuuritoimijoita kohtaan. Kulttuurilla on tärkeä merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja luovuudelle sekä kaupungin elinvoimalle. Kynnyksen astua teatteriin, konserttiin, kirjastoon, museoon tai galleriaan on oltava matala. Kulttuuritapahtumat ovat alueellisesti kaikkien saavutettavissa, ne luovat elävää kaupunkia ja rakentavat yhteisöllisyyttä.
Kaupungin päätöksenteossa asioiden valmistelun tulee olla avointa ja läpinäkyvää. Päätöksenteon tulee perustua tutkittuun tietoon. Kaupungin pitää pystyä tuottamaan vaihtoehtoja ja perusteluja sekä mahdollistaa asukkaiden omien ideoiden vieminen eteenpäin. Asukkaiden tieto omasta asuinalueestaan on arvokasta ja sitä tulee käyttää tehokkaasti hyväksi. Vain siten voimme vahvistaa kuntalaisten luottamusta kaupungin toimintaan. Viestintään ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien parantamiseen on varattava riittävästi resursseja.
Vihreä Espoo on yhä kansainvälisempi kaupunki. On tärkeää, että jokainen Espoossa asuva maahanmuuttaja voi tuntea Espoon kodikseen. Vihreä kaupunki tarjoaa eri taustoista tuleville ihmisille luontevia tapoja vaikuttaa ympäristöönsä ja palveluihin. Rasismia ei lakaista maton alle, vaan siihen puututaan määrätietoisesti. Monikielisyyden ja ihmisten moninaisuuden tulee näkyä palveluissa ja niiden suunnittelussa.
Kirjastot ovat asukkaiden olohuoneita, joissa järjestetään tapahtumia, tarjotaan palveluita, tutustutaan kulttuuriin, etsitään tietoa ja uppoudutaan lukemisen iloon. Vihreässä Espoossa kehitetään ennakkoluulottomasti uusia konsepteja kirjastotoimintaan, jotta sekä lähikirjastot että kaupunkikeskusten kirjastot kukoistavat.
Tavoitteemme:
Varmistetaan, että jokainen lapsi ja nuori löytää itselleen mieleisen harrastuksen tulotasosta riippumatta. Nuorisotilojen toimintaa tulee vahvistaa ja niitä on oltava eri puolilla Espoota.
Edistetään elävää kaupunkikulttuuria kaikissa Espoon kaupunkikeskuksissa. Helpotetaan kulttuuri-, urheilu- ja muiden tapahtumien järjestämistä ja tarjotaan edullisia harrastus- ja esiintymistiloja kulttuuritoimijoille.
Tuetaan hyvinvointia ja terveyttä edistävien järjestöjen toimintaa, kuten eläkeläis-, -maahanmuuttaja-, taide-, liikunta-, kulttuuri- ja nuorisojärjestöt. Edistetään asukkaiden ja järjestöjen omaehtoista toimintaa tarjoamalla tiloja ja helpottamalla lupa-asioita.
Tuetaan uusia kulttuuri- ja harrastustoimintaa tarjoavia yhteisöjä toiminnan aloittamisessa. Kohdennetaan tukea eritoten kulttuurin ja harrastuspalvelujen moninaisuutta edistäviä toimijoita.
Varmistetaan taiteen perusopetusta tarjoavien toimijoiden sekä Espoon kulttuurilaitosten kuten Espoon kaupunginteatterin, Tapiola Sinfoniettan ja EMMA:n rahoitus ja toimintaedellytykset.
Torjutaan asunnottomuutta ja köyhyyttä. Huolehditaan ruoka-avun jakelusta sitä tarvitseville. Varmistetaan, että tukea erilaisissa elämäntilanteissa ja apua kriisitilanteissa, on saatavilla matalalla kynnyksellä.
Kaupungin tulee panostaa oikea-aikaiseen ja avoimeen viestintään, joka on saavutettavaa ja huomioi myös vammaiset henkilöt sekä mahdollisuuksien mukaan äidinkielenään jotain muuta kuin kotimaisia kieliä puhuvat asukkaat. Tiedon pitää olla helposti asukkaiden ja luottamushenkilöiden saatavilla.
Otetaan asukkaat ja erilaiset yhteisöt mukaan päätöksentekoon ja vaikuttamaan kaupungin kehittymiseen esimerkiksi osallistavan budjetoinnin ja asukasfoorumien kautta.
Otetaan Espoossa käyttöön pormestarimalli.
Varataan kirjastoille riittävät resurssit. Aluekirjastojen lisäksi turvataan lähikirjastojen toiminta.
Pidetään huolta vanhuksista. Panostetaan etsivään vanhustyöhön, tuetaan mahdollisuutta yhteisölliseen toimintaan, kulttuuriin ja omaehtoiseen liikkumiseen.
Varmistetaan, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat kaiken kaupungin toiminnan lähtökohta. Taataan, että kaupungin työntekijöillä on tarpeelliset taidot ymmärtää erilaisiin vähemmistöryhmiin kuuluvia ja tunnistaa heidän kohtaamiaan haasteita. Huolehditaan kaikkien palvelujen esteettömyydestä.
Tarjotaan maahanmuuttajille riittävästi kielikoulutusta ja tuetaan entistä laajempaa yhteistyötä kotouttamistyötä harjoittavien tahojen välillä. Perustetaan Espooseen maahanmuuttajaneuvosto.
Tuetaan maahanmuuttajataustaisten ihmisten mahdollisuuksia oman kulttuuriperinteen harjoittamiseen.
Tunnistetaan ja torjutaan rasismia, työntekijöiden kaltoinkohtelua ja ihmiskauppaa.ription